Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Orbán Viktor szerint napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését

2015. május 14. - rbraun

 

ov.jpeg

2015.április 28-án Pécsre látogatott Orbán Viktor, ahol a kormánypárt hívei mellett mintegy tucatnyi ellentüntető fogadta.  A miniszterelnök és Páva Zsolt polgármester 10.40-kor tartott sajtótájékoztató keretén belül több témát is érintett.

A legnagyobb sajtó visszhangot a néhány nappal ezelőtti kaposvári gyilkossággal kapcsolatos kérdésre adott válasza váltotta ki. Válaszában a történteket elfogadhatatlan ítélte, és hozzátette hogy az elmúlt években bevezetett „három csapás” és a „tényleges életfogytiglani” törvényeknek nincs elegendő visszatartó erejük önmagukban, ezért a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani Magyarországon. Úgy vélte, a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.

Az ügy kényessége abban rejlik, hogy több mint egy éve látható az a trend, mely szerint a nemzeti dohányboltok a kisstílű rablók leginkább kedvelt célpontjai, akiket még a kamerák sem riasztanak vissza.

„(..)Ezt a tendenciát csak erősíti, hogy a legtöbb ilyen helyiség teljesen el van sötétítve, kívülről nem látható, hogy mi történik odabenn” – mondta el a közlemény szerint Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének elnöke.

A bejegyzésnek a tragédia nem tárgya, de érdemes végiggondolni, hogy hogyan hozta létre Orbán Viktor a „halálbüntetés témát” egy sajnálatos esemény kapcsán, amely egy olyan körülményt – a trafikok elsötétített üvege - is tartalmaz, amely már régóta vitatéma, fennállása összefüggésbe hozható a tragikus eseménnyel, és amelynek módosításának lehetőségét már vizsgáljak a gyilkosság kapcsán.

A halálbüntetés melletti érvelésben - amely mellett eddig csak a Jobbik állt ki -, és más témákban is (például bevándorlás) egyértelműen a Jobbik, rendpárti igazságosztó szerepét próbálja felvenni, és ezzel a Jobbik előretörését megállítani. A halálbüntetés és a bevándorlás szigorítás melletti retorika hozhat bizonyos szavazókat, amelyek meglátszódhatnak egy-egy időközi felmérésen, azonban ők hosszútávon nem lesznek biztos támogatói a nagyobbik kormánypártnak. Ugyanakkor ezzel a fajta kommunikációval óriási kockázatot vállal, nevesen, hogy a bázisszavazóik egy meghatározó része, akik még nem felejtették el, vagy 2014 évi választás során továbbra is hinni akartak a Wermer Andás alkotta „magyar álomban” és „polgárok pártjában”  elforduljanak tőlük. A történések ismeretében – két időközi parlamenti választást elvesztett a Merkel-látogatást megelőző bevándorlás ellenes kampánya óta - azt mondhatjuk, hogy a Fidesz tévúton jár, amikor azt hiszi, hogy ezzel sikerül majd visszacsalogatni elpártolt választóit, illetve, hogy ezeknek a témáknak a felvetésével sikerül „olyat” mondani, amivel képes lesz, vagy lehet majd a jövőben mobilizálni a támogatóit és az urnák elé vinni. Az illiberális állam fogalma, még nem mondott ellen a Fidesz-KDNP kereszténydemokrata kormányzás elvi alapjainak, azonban a halálbüntetés kapcsán tett kijelentése a miniszterelnöknek már igen.  Amitől pártszövetségese is nyíltan elhatárolódott.

Orbán Viktor és pártja már messze jár a Wermer-féle polgári Fidesz képétől, és ez a kijelentése már az „illiberális állam” eszmény határait is feszegeti.  

A választópolgárok az eredetit mindig jobban kedvelik, mint egy kétségbeesett körülmények között kreált másolatot. A Fidesz nem tud a halálbüntetés felvetésével, a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációval, a Jobbikkal versenyezni, ezt a mérkőzést a radikálisok mindig megnyerik.

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr327415500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2015.05.14. 21:26:36

Kurvára aktuális poszt. Áprilisi beszéd, már rég leszedték a sötétítő fóliákat (amiket nem volt kötelező felrakni).

Mr. Waszabi 2015.05.14. 22:15:33

Meg egy nagy lófaszt, halványlila esti ködfénnyel körítve. Lefordítom újmagyarra: a mi kedves Rákosi Mátyásunk neo-kommunista diktatúrájában szeretné felakasztatni a rendszere vagy személyi kultusza ellen szólókat. Mert illúzió azt hinni, hogy a kedves Vezetőt a hétköznapi közönséges gyilkosok érdeklik - nem. Ahogy eddigi pályafutása során sem ők érdekelték, fikarcnyilag sem - csupán az ellene szólókat, tevőket akarja sínre tenni - ezzel a megmozdulásával is. Mert lássuk be, mennyivel nagyobb, erőteljesebb hatalmi eszköz a halálbüntetés lehetősége egy diktatúrában, mint holmi börtönbüntetés - akit kivégeznek, jogerős ítélet alapján, nos, az már nem reklamál, nem derülhet ki róla, hogy tévesen ítélték el. Értem én az orbanescu elvtárshoz hasonlóan gondolkozók logikáját - csak éppen nem kedvelem. Remélem, nem csodálkozol ezen. Kommunistának, MSZMP ivadéknak lenni alapvető emberi jog - csak nem itt. Ebben van a kurva nagy tévedés, nem másutt.
süti beállítások módosítása