Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Küzdelem a klímaváltozás ellen: USA-val vagy USA nélkül?

2017. június 09. - rbraun

Lengyel Andrea

Donald Trump twitterjén osztotta meg, hogy hamarosan döntést hoz abban a kérdésben, miszerint az USA tagja maradjon-e a párizsi klímaegyezménynek vagy sem. Egy esetleges kilépés jelentősen gyengítené az egyezmény jövőbeli működését. Míg az USA a kilépést fontolgatja, az EU és Kína erősítette elköteleződését.

Az Egyesült Államok polgárai megválasztottak egy olyan elnököt országuk első emberének, aki nem hogy nem foglalkozik azzal, ami az emberi tevékenység nyomán a környezettel történik, egyenesen tagadja is a globális felmelegedés problémáját. Ez már magában meglehetősen komoly problémát jelent, hiszen tény, hogy az Amerikai Egyesült Államok a világon a második legnagyobb szén-dioxid kibocsátó. Egyszóval a világnak sokkal jobb lenne, ha Amerika aktív szerepet vállalna a globális felmelegedés elleni küzdelemben, és kitartana a párizsi egyezmény mellett.

Mi lenne jobb Amerikának, mi lenne jobb Trumpnak?

Nos, Amerika is szembesülni fog a globális felmelegedés negatív következményeivel, többek között a tengerszint megemelkedésével, partvonal-erózióval, egyre komolyabb viharokkal. Emellett a már a sokszor felbukkanó tomboló tüzek is erősödhetnek. A partokon élők fokozott veszélynek lesznek kitéve. Tehát Amerika erősen érdekelt (lenne) abban, hogy a globális felmelegedés ellen erőfeszítéseket tegyen.

Nos, Donald Trump viszont egyértelműen azt szeretné, ha az amerikai olajipar és szénfelhasználás erősödne, növekedne. Miért is? Állítása szerint azért, hogy profitot szerezzen, így téve gazdaggá Amerikát. Trump véleményét értelmezve, a pénz és a jelen sokkal fontosabb annál, hogy mi lesz majd a jövőben, amikor már utódainknak kell boldogulnia. Korábban Amerika 26-28%-os szén-dioxid kibocsátás csökkentést tűzött ki célul 2025-re, ezt vágná sutba egy esetleges kilépés az egyezményből.

Amíg az olyan fejlődő országok, mint Kína vagy India inkább felülmúlják a várakozásokat, és gyorsabban távolodnak a szénhasználattól, addig az USA éppen hogy visszafelé lép a környezetszennyezés tekintetében, és negatív példát mutat a többi országnak. Vajon így kell viselkedni egy fejlett, vezető nagyhatalomnak?

 

Felhasznált források:

https://www.theguardian.com/environment/2017/may/31/donald-trump-paris-climate-change-deal-agreement-us

http://know.climateofconcern.org/index.php?option=com_content&task=article&id=109

https://www.theguardian.com/environment/2017/may/31/donald-trump-withdraw-paris-climate-change-agreement

http://24.hu/kulfold/2016/05/27/trump-szerint-a-globalis-felmelegedes-atveres

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr3012581675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása