Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Net Neutrality

2017. május 31. - rbraun

NN

Trump megtette az első lépést, hogy megszüntesse Amerikában a net semlegességet. Obama kormányzásának egyik fontos eredménye volt a net semlegességi szabályozás erősítése, ami 2015-ben lépett hatályba. Ennek a szabályozásnak a felülvizsgálatát szavazta meg tegnap az FCC (Federal Communications Commission), annak érdekében enyhítse az iparági előírásokat. 

A net semlegesség röviden annyit jelent, hogy az internet szolgáltatóknak, minden irányú forgalmat egyenlően kell kezelnie, nem tehetik gyorsabbá vagy lassabbá kiválasztott webhelyek, és szolgáltatások elérését.

Az érdekellentétek egyértelműen adódnak, egyik oldalon állnak az internet szolgáltatók, ők ellenzik a semlegességet, azt kritizálják, hogy szabályozás plusz terheket jelent és szükségtelen előírásokat tartalmaz. Abban bízni, hogy a szabályozás nélkül az internetszolgáltatók nem élnének vissza a hatalmukkal és helyezik saját és részvényeseik érdekét a felhasználói érdekek elé, rendkívül naiv. Már csak azért is, mert korábban már megtették, hogy blokkolták vagy lassították egyes oldalak elérését, míg más oldalakat priorizáltak. Erre az egyik legjobb példa, hogy amikor több internet szolgáltató is blokkolta a „Google Wallet” elérését, ami a saját mobil fizető rendszerűkkel az „ISIS”-sal versenyzett.

Míg a net semlegesség támogatói azzal érvelnek, hogy a szabályozás nélkül veszélybe kerül a szabad internet, ami ma már elengedhetetlen rész a szólásszabadságnak, és társadalmi viták helyszínéül szolgál. Véleményem szerint, minthogy az internet a szólásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás helyszíne, a net semlegesség elengedhetetlen ahhoz, hogy egy ország demokratikusan működjön. Bármilyen intézkedés, ami korlátozza a szabad, nyitott internetet korlátozza az emberek szabadságát is.  

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr2012554545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2017.06.02. 07:22:17

Beszéld meg a google, facebook vezéreivel, ahol az adatlopás mellett a netes cenzúra is tombol.
Ez sem kóser.
süti beállítások módosítása