Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Miért ennyire népszerű Donald Trump?

2016. május 19. - rbraun

Gellért Kristóf

Közeledik az amerikai elnökválasztás, épp az előválasztás hajrája zajlik. A republikánus oldalon igen esélyesnek mondható az ellentétes megítélésű Donald Trump, akit már a republikánus elit sem látna szívesen elnökjelöltként. Egy éve még csak egy „trollnak” tekintették, nem komoly esélyesnek. Mégis, miért lett egy év alatt ennyire sikeres? Ahogy az index fogalmazott a napokban, „Trump meghekkelte Amerikát”. Olyan mértékű információáradatot zúdít a választókra, hogy azok nem tudják már feldolgozni azt, nem beszélik meg, egyszerűen az érzéseik alapján döntenek valaki mellett. Ezt használja ki Trump. Radikális véleménnyel van a bevándorlásról, a mexikói határon falat akar felépíttetni, melynek költségeit a mexikóikkal fizetettné meg. Ugyan 2007 óta szinte nincs is bevándorlás Mexikóban. Nosztalgikus víziói vannak, amelyre talán inkább az idősebb republikánusok fogékonyak. Halálbüntetés párti, a fegyvertartás mellett van. és még hosszan lehetne folytatni a sort. Demagóg, neopopulista politikát folytat, nem figyel arra, hogy mit mond, nem zavarja az sem, ha az rasszista kijelentés vagy ellentmondásos dolog. Minden róla szóló híradás a balhéról szól, állandóan a média középpontjában van és mivel vállalkozó és celeb egyben a neve nagyon ismert Amrikában. Számára a jó és rossz visszhangok is egyaránt jók, a lényeg, hogy róla beszéljenek. Az általa megpendített témákról sokan hasonló véleményen vannak mint ő és ezeket a hangokat erősíti fel és tud nagyon sok embert maga mellé állítani. Többen mondták, hogy az üzleti életben szerzett tapasztalatára van szüksége az Egyesült Államoknak, úgy kell vezetnie az országot, mint egy céget. Az élet azt bizonyítja, hogy manapság a klasszikus óvatos, visszafogott politikai kommunikációval szemben hatásos lehet egy ilyen agresszív, előretörő, észérveket nem feltétlenül használó kampány, amely egyértelműen az emberek érzelmeire próbál hatni. A jelenleg zajló társadalmi folyamatok (például bevándorlás) előhozzák újra a szélsőséges, radikálisabb nézeteket. Elképzelhetőnek tartom, hogy a közeljövőben, Európában is megjelenhetnek Trumphoz hasonló politikusok, akik szélsőséges gondolataikkal tömegeket tudnak maguk mellé állítani. Csak a történelem meg ne ismételje önmagát.

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr248732192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.Katolnai 2016.05.22. 11:06:00

Ha Trump megnyeri a választásokat, akkor lessz olyan vinnyogág a nemzetközi-demokrata-liberális-anarchista balosoknál, amilyen már régen volt. Lehet örjöngeni, hamut szórni a fejekre, kaftánt szaggatni: lehet végre új világ jön!
süti beállítások módosítása