Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Etikett a politikában - avagy meddig mehetünk el

2017. május 31. - rbraun

Húnfalvi Krisztina

Tudjuk, hogy az etikett a társadalmi viselkedési szabályok összessége, és azzal is tisztában vagyunk, hogy minél magasabb hierarchiai szinteken gondolkozunk, annál inkább lesz releváns és elvárt.

De mi a helyzet a politikával? Mondjuk a kabinetülésekkel vagy parlamenti felszólalásokkal és az ottani véleménynyilvánítás módjával? Lehetséges, hogy az etikett elavult a politikában?

Amikor a Házelnök sértésnek veszi a tegeződést és büntetést szab ki – amit a többség meg is szavaz -, akkor véleményem szerint érdemes felvetni ezeket a kérdéseket, hiszen egyre gyakoribb jelenségről beszélünk.

Jómagam abszolút etikett-párti vagyok, mindig is csodáltam az etikett és a protokoll eleganciáját és úgy gondolom, hogy annak betartása a másik fél részéről is ugyanennek a szabályrendszernek a figyelembevételét feltételezi, teljesen jogosan. A 21. században persze érthető, hogy az emberek nem akarják korlátozni magukat a véleményük kinyilvánítását illetően, ezt pedig egészen addig megtehetik, amíg egy másik személyt ezzel nem korlátoznak a saját jogai gyakorlásában.

Transzparensek feltartása önmagában nem tartozna az utóbbi kategóriába, nyilván a tartalmat tekintve lehet aggályos Szél Bernadett esete is. Persze a figyelem felkeltésére és a köztudatba bekerülni tökéletesen alkalmas marketingeszközről van szó, hiszen egy mindennapos parlamenti felszólalás még a politikát valóban nyomon követő állampolgárok látóterének is csak perifériáját súrolja. Tehát marketing szempontból a „botrány” tökéletes, az üzenet figyelmet kap és szinte mindegy, hogy negatív vagy pozitív a visszahang, a lényeg, hogy van.

De talán érdemes nem elfelejteni, hogy a protokoll és az etikett a kölcsönös tiszteletről szól, ami valljuk be, egy-egy ilyen alkalommal a legkevésbé sem látszik. Ugyan a tendencia azt mutatja, hogy ezek az értékek az életünk minden területén csökkenni látszanak, és könnyen lehet, hogy naiv gondolat azt remélni, hogy még visszatérhet valódi értékként a közéletbe.

Mindenesetre reménykedni mindig lehet.

Forrás:

http://index.hu/belfold/2017/05/30/tizenket_kepviselo_kaphat_buntetest_kedden/

http://index.hu/belfold/2017/05/30/mszp_parbeszed_parlament_buntetes/

http://index.hu/belfold/2017/05/29/szel_bernadettek_felmutattak_putyin_fejet_a_parlamentben/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr6712555205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása