Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

A Theresa May kampány: „Strong and stable”

2017. június 09. - rbraun

Marko Emese

Mint ahogy korábbi bejegyzésemből kiderült, Theresa May brit miniszterelnök mindenkit megdöbbentő bejelentést tett, júniusra választásokat írt ki. Az előző bejegyzésemben ismertettem, hogy mégis miért merte meglépni ezt a merészt lépést és miért kedvező a jelenlegi helyzet pártja és saját maga számára. De nézzük csaknem 1 héttel a választások előtt hogy áll a miniszterelnök-jelölt?

Theresa May kampánycsapata úgy döntött, hogy a kampány középpontjába magát Theresa Mayt állítja. Úgy látszik, hogy ez a stratégia kifizetődni látszik, hiszen a választási kampány első hetében magasan a miniszterelnök vezeti a médiaszereplések listáját. Sikerét jelzi az is, hogy a Top 10-es lista negyedik helyét férje foglalja el a médiában való megjelenések száma alapján. Érdekes, hogy a párt kampányában, teljes mértékben a vezetőjére fókuszál. Illetve nagy erőssége a kampánynak, hogy May tudja is a központi szerepét használni; a lakosság úgy érzi, hihet a miniszterelnöknek, az egyik választót idézve Theresa M. „egyenesen hozzád szól”. Ennek eredményeképpen Theresa M. neve sokkal többször kerül említésre, mint a párt neve, valamint a pártot is sokszor csak „Theresa csapata” néven említi a média. A kampány fő vezérvonala emellett a Brexit, amely egyelőre úgy tűnik, hogy meggyőzi a lakosságot is. A kampány első hetében végzett kutatások is azt igazolják, hogy a megválasztott stratégia sikeres. Több választópolgár megkérdezése után elmondható, hogy az emberek általában nincsenek tisztában a párt részletes programjával és sokszor még a párt helyi jelöltjével sem. Az egyetlen döntő okuk a választásra, az May személyisége és fellépése.

Ezen túl a stratégia részét képzi a „strong and stable” szlogent is népszerűsítő brosúra, amely May fényképével van tele. Ki kell emelni itt is, hogy a pártról illetve a képviselőkről nem esik szó. Érdekes viszont még, hogy bevonják az amerikai elnökválasztást is példáként. Arra intik a választókat, hogy menjenek el szavazni, nehogy itt is, mint Trump esetében a „sokkoló nyereség” következzen be. Ezentúl, May személyes levelet ír a választóknak, amelyben a Brexit kérdéskörét taglalja és kéri a választókat, hogy támogassák pártját.

Mindezek tükrében tanulságos lehet a jövőre nézve, hogy a választott stratégia illetve a May kultusz kiépítése ismét nyeréshez segíti-e a jelenleg is kormányzó pártot vagy a közelmúltban történt választásokhoz hasonlóan, meglepetésszerű eredménnyel zárul a kiírt választás.

Források:

http://www.huffingtonpost.co.uk/entry/theresa-may-media-first-week-election-campaign_uk_5915b9c8e4b0031e737d0e70

https://www.theguardian.com/politics/2017/may/13/tory-candidates-play-second-fiddle-to-theresa-may

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr2612581655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása