Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Momentum – Csak egy momentum?

2017. május 31. - rbraun

Liptak Mark

Május 1-én tartotta „Európához tartozunk“ nevű megmozdulását a Momentum Mozgalom. Körülbelül tízezer ember jelent meg, ami komoly teljesítmény egy új párttól. De vajon, van-e tovább?

A változás szükséges, azonban, nem biztos, hogy a Momentum képes lesz megerősödni annyira, hogy kormányváltó erő legyen. Évek óta ez volt az első komoly ellenzéki tüntetés, voltak köztük mszp-sek, jobbikosok, kdnp-sek is. Ugyanakkor, ha a Momentum szemszögéből nézzük a dolgokat, óriási problémát jelenthet számukra, hogy az általuk szervezett tüntetésen részt vevők többsége, nem azért volt ott, hogy őket támogassa, hanem, hogy Orbán és a Fidesz ellen hallassa hangját. Ez pedig, hosszú távon nem biztosítja számukra a politikai színtéren való jelenlétet. Fontos megjegyezni, hogy a Momentum október 15-ére ígéri kormányprogramját, így lehet, hogy korai a lehetséges végről írni, azonban egyelőre egy átlagos állampolgár számára, inkább tűnnek egy Orbán-ellenes tüntetéseket és népszavazásokat szervező mozgalomnak, semmint egy kormányváltásra készen álló és akaró pártnak. A kitűzött cél (Orbán leváltása) jó és eladható, azonban egyelőre bántóan hiányzik az a jövőkép, amely az ő kormányra kerülésük után lenne. Ennek hiányában ugyan ismertté válhatnak, és a 2018-as választásokon akár át is ugorhatják az 5%-os küszöböt, azonban ennél többre nem biztos, hogy futja majd.

Véleményem szerint, október 15-e lesz a sorsdöntő dátum, amikor végre megismerhetjük a Momentum programját. Ez nagyban befolyásolhatja, hogy sikerül-e komoly ellenzéki erővé lépniük, vagy megmaradnak a többi törpepárthoz hasonlóan kicsinek. Nekik is meg kell érteniük, hogy hosszú távon nem elég egy közös ellenségkép, mindenképpen szükség van egy jó, megvalósítható és mindenki számára világos jövőképre is.

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr7812555173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása