Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

House of Cards, avagy a hatalom mindenek felett

2017. június 09. - rbraun

Nazon Dora

,,Hatalomnak azt a társadalmi kapcsolatokban rejlő lehetőséget nevezzük, amely megengedi, hogy az egyik ember akár a másik ellenállása ellenére is véghez vigye akaratát, függetlenül attól, hogy erre a lehetőségre mik, vagy milyen eszközök adnak módot.” (Weber, A Sszociológia alapfogalmai)

A politikára pedig általában úgy gondolunk, mint a hatalomért folytatott küzdelemre, mint ennek színterére, s mint a politikai színtér eseményeire. Ezért szerettem volna egy manapság közkedvelt sorozattal, a House of Cards-al párhuzamba állítva bemutatni, mi is voltaképp a politikának és a hatalomnak a kapcsolati jelentősége.

Kevin Spacey karaktere, Frank Underwood, demokrata párti frakcióvezető a sorozat főszereplője, aki az évek során elnöki babérokra tör, és elképesztő pragmatizmusával sorra állítja fel a briliáns csapdákat az útjában álló ellenfeleknek.

S eközben kiszól nekünk, nézőknek: „Such a waste of talent. He chose money over power.” - Frank Underwood rendszeresen kijelenti, mennyire érdektelen számára a pénz, és a gyorsan múló gazdagság, s hogy ezzel szemben milyen fontos, és hosszú távra szóló dolog a hatalom, a másik ember birtoklásának képessége.

Már ennyiből is láthatjuk, hogy politikus barátunk, Francis nemcsak a levegőbe beszél: pontosan tudja hogy minden amit tesz, értelemmel, céllal és következményekkel bír.

A hatalmat tehát kizárólag a taktikai megfontolások és döntések tárgyává teszi. Frank szeme előtt nem húsz villa lebeg, hanem a több száz esztendős épületek fennkölt dicsősége. És ez az, amiért Frank sokkal kifinomultabban, sajátosabban és sikeresebben tör hatalomra, mint bárki. Ez az, ami kiemeli a tömegekből, és ez az, amely karizmatikus figurává teheti. Törekvéseit is ez legitimálja ebben az önmagából kifordult politikai közegben.

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr7512581687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása