Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Politika: valóság vagy percepció?

2017. május 31. - rbraun

Názon Dóra

Corvinusos politikai marketing kurzusunk során megtanultuk mi is a POLITIKA, mi is a MARKETING, valamint a két fogalom összevonva. Először is szögezzük tehát le, mi is a politikai marketing?

Definíció szerint “A sokszintű társadalmi tagoltságból származó ellentéteket és konfliktusokat társadalmilag feloldható vagy társadalmilag kihordható és elfogadott ellentétekké és hierarchiákká alakítja át, azáltal hogy egyének és közösségek megszerzik (birtokolják és uralják) azon hierarchiákat, melyek kielégitik igényeiket, - jővővízióikon keresztül.”

Nos, első hallásra ez elég kaotikusnak tűnhet. Nézzük is meg közelebbről, mit is takar ez a definíció a gyakorlatban.

Tény, hogy a politkai események, amiknek részesei vagyunk a mindennapokban, amiket látunk a TV-ben, hallunk a rádióban, a valóságbolygón zajlik.

Ugyanakkor az is köztudott, hogy manapság mindenki másképp gondolkodik a politikáról. Az, hogy ezek a gondolatok minden ember fejében másként jelennek meg, azt a tényt vonja maga után, hogy a politika voltaképp nem is a valóság bolygón zajlik, hanem az u.n. percepció bolygón. Az itt ,,összegyűjtött” gondolatokat, felfogásokat vetik össze egymással az emberek, amikor politikai tartalmú kérdésekről vitáznak. Ez a tér alapvetően egy horizontálisan elrendeződő tér, melyben minden személynek megvan a saját helye.

Igen ám, de gyakorta néhány ember úgy gondolja, ő meg akarja-, és képes is megváltoztatni ezt az elrendeződést– ilyenkor kerülünk szembe a szükségszerű társadalmi ellentétekkel – melyből csak úgy kerülhet ki valaki “győztesnek”, ha sikerül átalakítania a teret: magához ragadja a hatalmat, kilép a horizontális térből, és hierarchikus alá és felérendeltségi viszononyokat hoz létre.

Ez a ,,2 bolygós” felfogás összességében legitimizálja annak a lehetőségét, hogy egy adott politikai eseményről bárki személyes véleményt formálhasson; - ezt a már hatalmi státusszal rendelkezők szabadon ki is nyilatkoztathatják pártjuk propagandáiban – és voltaképp senkinek és ugyanakkor mindenkinek lehet vele ellenvetése…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr3412555145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása