Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

NATO csúcs 2017

2017. május 31. - rbraun

Anonim

Trump többször is hangoztatta, hogy nem elégetett a NATO jelenlegi szerepvállalásával, a szervezetet „elavultnak” nevezte, és is élesen bírálta a tagállamokat, hogy nem járulnak hozzá kellő mértékben a védelmi kiadásokhoz. Ha ez önmagában nem lenne aggasztó a feszültséget tovább fokozta az Amerikai elnök orosz kapcsolatait vizsgáló FBI nyomozás, amely azt is vizsgálja, hogy volt-e orosz beavatkozás az amerikai elnökválasztásba.

Ezért is volt fontos a 25.-ei NATO csúcs ahol az Amerikai elnök először a tagállamok vezetőivel. Az európai tagállamok abban bíztak, hogy a látogatás során Trump egyértelműen kijelenti Amerika továbbra is teljes mértékben támogatja az „Article 5”-őt, ami a NATO legfontosabb alapköve. Ugyanis ez foglalja magában, hogy ha egy NATO tagállamot támadás ér a többi tagállam úgy kezeli mintha őket is támadás érte volna.

Viszont ezt az elnök nem tette meg, és habár Sean Spicer, a fehérház szóvivője később kijelentette, hogy továbbra is teljes mértékben elkötelezettek a NATO kollektív védelme mellet. Többen is bírálták Trump-ot hogy ezt nem ő tette meg.

A találkozó eredményeképpen a NATO országok megegyeztek, hogy a GDP 2%-át a védelemre költik, Magyarország esetében ezt 2024-ig tesszük meg, viszont nem született megegyezés Oroszországgal kapcsolatban.

Összességében egy érdekes helyzet állt, Amerika még mindig a NATO legnagyobb hozzájárulója, és vezető szerepet tölt be. és nem tudni, hogy már a legkisebb habozás jelére hogyan reagál Putyin, az egész hidegháború utáni világrend kerülhet veszélybe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr5612555197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása