Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Vasárnapi zárvatartás

2016. június 10. - rbraun

Lukács Anita

2014. december 16-án megszavazta a parlament a vasárnapi pihenőnap bevezetését a kiskereskedelmi szektorban (2014. évi CII. törvény), 2015. március 15-től lépett életbe a módosítás.

A törvénymódosítást leginkább a KDNP szorgalmazta, Harrach Péter szerint így majd a gyerekeikkel tölthetik a vasárnapot a dolgozó szülők, illetve több embernek lesz lehetősége részt venni a vasárnapi miséken.

Orbán Viktor, Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc nem vett részt a szavazáson. A javaslatot 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek, tehát a boltok évente pontosan 5 vasárnap nyithatnak ki: a 4 adventi vasárnapon és egy szabadon választotton. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, és ezt nem bölcs dolog korlátozni.

Fél évvel a törvény életbe lépése után már nyilvánvalóvá vált, hogy negatívan hatott a munkaerőpiacra a boltzár. A legnagyobb kereskedelmi láncok és bevásárlóközpontok szerint több ezer állás nem jöhetett létre. A vasárnapi zárvatartás nem kedvezett a kiskereskedelmi ágazatnak sem, ötezer munkahelytől eshetett el csak emiatt az ország lakossága.

Több népszavazási kezdeményezés is indult, a végén már az MSZP, a DK és a Jobbik is összefogott, hogy együttes erővel eltöröltessék a törvényt. 2016. február 23-án tört ki a botrány, amikor a népszavazási kezdeményezés leadásában akadályozták az MSZP-s Nyakó Istvánt. Meglehetősen szemben állt a demokratikus módszerekkel az, ahogy Erdősi Lászlóné, a herceghalmi (ex-fideszes) polgármester felesége kigyúrt, kopasz emberek segítségével előre tolakodva megelőzte a politikust. 2016. április 6-án a Kúria Nyakó István népszavazási kezdeményezését hagyta jóvá.

Végül maga a Fidesz döntött úgy, hogy eltörli a boltzárat, rendkívül kedvezőtlen lett volna számukra a népszavazás, egy sikeres pedig főleg. 2015 áprilisának elején még arról beszéltek, tervezik a zárva tartás kiterjesztését éttermekre és mozikra is. Ennek ellenére 2015. április 15-én a Magyar Közlönyben is megjelent a törvénymódosítás, amit azon a héten, kedden jelentett be Rogán Antal, és szombaton lépett hatályba. Vasárnap már sok bolt nyitva volt, például az összes Aldi, rengeteg Tesco. A kereskedelmi dolgozók egy része nem örül az új rendnek, és a katolikus püspöki kar elnöke, Veres András püspök is azt nyilatkozta, hogy nem hallott senkiről, aki vasárnap éhen halt volna.

Személy szerint örülök a boltzár eltörlésének, nem kell előre gondolkodni az élelmiszer vásárlás során, ha valami nincs otthon, gyorsan el lehet érte szaladni, másrészt, ha úgy alakul, hogy hét közben munka és egyetemi elfoglaltságok mellett nincs időm vásárolni, és szombaton programom van, akkor vasárnap is el tudom intézni a nagybevásárlást.

 

 

 

Források:

http://www.origo.hu/gazdasag/20141216-megszavaztak-a-vasarnapi-zarva-tartast.html

http://hvg.hu/gazdasag/20151026_Nepszabadsag_Tobb_ezer_munkahelyet_buktun

http://hvg.hu/itthon/20160223_Megeloztek_az_MSZPt_a_vasarnapi_boltzar_miatti_tolongasban

http://hvg.hu/itthon/20160223_erdosi_leszlone_nepszavazas_herceghalom_erdosi_laszlo

http://hvg.hu/itthon/20160406_nyako_istvan_mszp_nepszavazas

http://hvg.hu/itthon/20160415_hvatalos_kihirdettek_a_torvenyt_tenyleg_vege_a_vasarnapi_boltzarnak

http://hvg.hu/kkv/20160411_Veres_Andras_vasarnapi_boltzar_eltorlese

http://hvg.hu/gazdasag/20160417_Tuntetett_egy_kereskedelmi_szakszervezett_a_boltzar_elkaszalasa_miatt

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr978797162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása