Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Megosztott amerikai szavazók – Tetszik-e egyáltalán valaki?

2016. június 10. - rbraun

Holstein premium

 

Érdekes trend, hogy a nívós Hoffingtonpost összesített felmérései alapján pillanatnyilag egyik korábban„jelentős” elnökjelölt népszerűségi arányai sem kifejezetten mutatnak kedvező képet a korábbi választások ikonikus figuráihoz képest, vagy akár a jelenleg elnöki hivatalában lévő Obamához, hogy egyéb hivatalokban lévő politikus kollegáihoz képest sem.

Külön érdekes ez a jelenség azt figyelembe véve, hogy a választási kampányok lassan-lassan a hajrá szakaszba érnek, és többnyire ekkora már körvonalazódik a klasszikus oldalak leginkább jelentős erős jelöltjeinek személye. Ezzel szemben jelenleg még igen csak formálódik ez a küzdelem a két oldalon belül is, ahol komoly ellenfelek törnek felfelé házon belülről is (már amennyire lehet egy lapon kezelni az egyis jelölteket republikánus vagy éppen demokrata „hovatartozásuk” alapján).

Érdekesség továbbá, hogy a republikánus és demokrata oldal két eddig legjelentősebb személyisége (többek között az aktív média figyelem és láthatóan hatékony negatív kampányok, támadások következtében), Donald Trump és Hillary Clinton népszerűségi indexei is romló tendenciát mutatnak az elmúlt hetekben.

Ezzel szemben például az éppen „éledezőben” lévő demokrata Bernie Sanders népszerűsége rohamosan növekszik, ezzel fokozva a demokrata-párti szavazók táborát.

Hozzá hasonlóan a kezdetben nem különösebben jelentős John Kasich republikánus jelölt népszerűsége is felfelé ível. A már kezdetben is negatív színben tetszelgő Ted Cruz republikánus jelölt az utóbbi hónapokban produkált mélyrepülését követően jelenleg a legkevésbé favorizált jelölt címet élvezheti a republikánusok között.

Jelenleg a republikánus oldal „népszerűtlensége” jelentős százalékpontokkal (48 vs 58) megelőzi a demokratákét, ám a jelenlegi dinamizmust figyelembe véve még messze nem szabad hosszabb távú kijelentéseket tenni a versenyfutás végkimenetelét illetően.

Természetesen ezek az adatok nem reprezentatívak, valamint validitásuk sem teljes mértékben tekinthető relevánsnak, mivel ezek a százalékos arányok a favorizálás és nem-favorizálást is szemléltetik, amely mellett harmadikként a „még bizonytalan” kategória is feltüntetésre kerül, ám a szavazók jelöltek iránti attitűdjeit igen jól szemléltetik.

Lényeg a lényeg, még mindkét oldalon elbillenhet a mérleg nyelve ha a jelöltek megítélését vennénk alapul, ám ugye a szavazatok ettől más képet is mutathatnak. Az biztos, hogy most sem lesz unalmas az amerikai elnökválasztás, hogy is lehetne…

 

 

http://elections.huffingtonpost.com/pollster/donald-trump-favorable-rating

 

http://www.politico.com/story/2016/03/trumps-popularity-nosedives-in-critical-stretch-221320

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr128797438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása