Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

A Trump baklövések

2016. május 30. - rbraun

Kocsis Imre

Donald Trump nevétől visszhangzik fél USA (a másik fele Hillary Clintontól). Meglehetősen nagy sikereket aratott az előválasztásokon, ami miatt a egy bizonyos vezetői csoport már rájött, hogy sűrgősen valamilyen ellentervet ki kell agyalni, különben sosem ér véget Trump ámokfutása. Azonban elkövetett néhány nagy hibát, ami miatt később még fájhat a feje. Illetve az ellenfelei is ügyesebb játékosokká váltak időközben.

Úgy gondolom, abban mindannyian megegyezhetünk, hogy olykor köze sincs a valósághoz annak, amit Trump mond. Ezt még a támogatói is elismerik, az más kérdés, hogy nem érdekli őket.

Lássuk hát most ezeket a nagyobb bakikat!

1. A náci tisztelgés

Amikor Trump arra kérte híveit, hogy emeljék fel a kezüket és ígérjék meg, hogy rá fognak szavazni, a kritikusok ezt a náci tisztelgéshez hasonlították. Logikusan átgondolva ez nevetséges kijelentésnek tűnhet. Azonban ebben a világban nem a logika szintjén vagyunk. Trumpot a bevándorlási kérdéssel kapcsolatos nézetei miatt már így is sokan a következő Hitlernek emlegetik. Ezzel a lépéssel egy újabb lapáttal rátett a tűzre. Persze a logika útján járni nem a leghatékonyabb dolog, de egy Hitler képet kialakítani magunkról, amit a közösségi media csak még jobban felerősít, nem a legjobb ötlet.

2. Azt mondani a nőknek, hogy, aki megsérti az abortusz törvényt az meg lesz büntetve.

Trump kampányának része, hogy ő nem politikus. Azt mondja, hogy ha hivatalba kerülne, hozzáértő tanácsadókkal venné körül magát, és a józan ész szerint hozna döntéseket, mint ahogy egy vezérigazgató tenné általában, amikor egy számára ismeretlen területre csöppen. Amikor Chris Matthews bekérdezett nála az abortusz témával, rosszul döntött. A józan észre hagyatkozott. És az abortusz jogi hátterével kapcsolatos tudáshiányát a józan ésszel akarta kipótolni. Hiba volt. Arra a kérdésre, hogy azt a nőt meg kell-e a büntetni, ha abortuszt követ el, az volt a válasza, hogy “mindenkit meg kell büntetni, aki megsérti a jogot”. A bökkenő ott van, hogy a jelenlegi jogban az áll, hogy a nő nem, hanem csak az operációban résztvevő orvos büntethető.

A logika alapján Trump kihozta a maximumot a helyzetből, hiszen az adott információk alapján mérlegelte a helyzetet, és döntött. Viszont nem a logika világa ez. Ezzel a megnyílvánulásával anti-feminista képet festett le magáról.

Ismét láthatjuk a fenti esetekből, hogy nem a józan ész a mérvadó ezekben a helyzetekben, hanem az számít, hogy milyen emocionális következményei vannak az adott kontextusnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr648758014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása