Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS

2016. április 28. - rbraun

KK

Általában nem követem nyomon a politikai eseményeket, de az utóbbi időben felkeltette érdeklődésemet az amerikai elnökválasztás. Alapvetően más a választás menete, mint hazánkban és a kampányok is sokkal bonyolultabbak, sokkal tovább tart. Hosszú küzdelem vezet el az elnökségig, számos választást kell megnyernie a jelöltnek, hogy végül a közel egy éves párbaj után a Fehér Házat birtokba vehesse a győztes.

Ilyenkor minden jelöltről jelennek meg botrányos hírek, amelyek visszavethetik a népszerűségét. Hazánkban ez nem jellemző, persze a pártok itthon is csipkedik egymást, de a választást megelőző időszakban leginkább csak ígéretekkel bombázzák a lakosságot. Néhol fejlesztenek ezt-azt, hogy az ember rájuk szavazzon, de olyan komoly harc nincs mint az Egyesült Államokban, ahol minden jelöltnek külön kampánycsapata van.

Az Egyesült Államokban javában zajlik az előválasztás. Nyárra eldől, ki lesz az a két jelölt, aki megküzd az elnökségért. Hillary Clinton szinte biztos befutó, de a republikánus oldalon több esélyes is van, írta a NOL még év elején. Azóta azonban sok változás történt, szinte napról-napra változik a jelöltek népszerűsége. A kezdetekben még Trump és Clinton tűnt esélyesnek, annak ellenére, hogy sokan idegenkednek Trump-tól elnökként. Március elején még a két jelölt vezette a harcot, egy hónapra rá azonban mindkettőt lenyomták, írja a HVG. Ebben közrejátszhattak a két jelöltet érintő botrányok. Néhányan már Trump ellen tüntettek, míg Clinton egy e-mail botrányba keveredett bele, valamint külügyminiszterként tett lépései is kísértik. Ez utóbbira példa a bengázi incidens. A hazai források azonban némileg le vannak maradva, hiszen az USA TODAY szerint Trump és Clinton vezet.

Az egész választás a média előtt zajlik, ami gyakorlatilag ingyen reklám a pártok számára. A marketing munkát itt nem az jelenti, hogy milyen csatornán menjen végbe a kampány. Sokkal inkább az üzenet, a mondanivaló, ami tervezést igényel. Fontos marketing szempontból a botrányok kezelése is, hogy mit és milyen gyorsan lép a kampánycsapat a felmerült problémákra. Mindenesetre kíváncsian várom a fejleményeket, milyen fordulatok lesznek még a választások során. Arra még várnunk kell, ki lesz a győztes, de bízom benne, hogy nem Trump lesz, az eddigiek alapján nem tűnik szimpatikusnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr718669418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása