Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

#WelcomeRefugees

2016. május 30. - rbraun

Juhász Dóra

Manapság minden hírfórumon napi szinten lehet hallani a menekültválságról. Van aki elutasítja, van aki még közös selfiet is készít velük. Elsőre gondolom sokaknak Európa vezető politikusa, Angela Merkel ugrik be, viszont nem ő az egyetlen aki hangot, és “képet” is ad a menekültválságról. Az illető Justin Trudeau, aki Kanada novemberben megválasztott liberális miniszterelnöke, és közel 35.000 szír menekült befogadására készül.

Hogy lássuk mennyire fontos minden idők második legfiatalabb kanadai miniszterelnöknek a migrációs kérdés, még egy külön miniszteri pozíciót (!) és létrehozott az ügy sikerességét segítve. John McCallum migráció- és menekültügyi miniszter bejelentette, hogy Kanada 2016 tavaszáig legalább 35.000 szíriai menekültet fogad be. A  program keretében 2015 végén 10.000 szíriai már érkezett, és a következő hónapokban még további 25 ezer várható A menekültek zöme jelenleg jordániai és libanoni menekülttáborokban él.

A Toronto Star című napilap címlapján angolul és arabul is üdvözölte a Kanadába érkező menekülteket. A lap vezércikkében nekik címezve az írta: Kanadát kicsit nagyobb és hűvösebb helynek találják majd, mint Damaszkuszt vagy Aleppót. Milyen hitesen gondolkodó ország ez a Kanada...

Érdekességnek azért felvetném, hogy csak a családosok és az LGBT-közösség tagjait várjak a kanadaiak, és egyedülálló férfiak nem számíthatnak menekültstátuszra. Ez felvet egy fontos kérdést. Mitől fél a liberális kormányfő, miért nem engedi be őket? Talán aggódik, hogy náluk is hasonló szituációk következnek be, mint Münchenben, és más német városokban? Ez csak egy remek marketing fogás, hogy megmutassák, hogy az USA-hoz képest, ők mégis bevállalják ezeket a szerencsétlen sorsú embereket. Viszont a miniszterelnök azért mégse annyira nyugodt, hiszen alaposabb kivizsgálást rendelt el a Jordániából, Libanonból és Törökországból behozandó menekültek esetében.

A témához kapcsolódóan olvastam pár cikket, az egyik ezek közül különösen megragadta a figyelmem. Egy online petíció a Care2 közel 50.000 aláírást gyűjtött, amiben arra kérte kanada kormányfőjét, hogy ne telepítsen le a „maradék” 25.000 szír menekültet. Ezek után kétlem, hogy a kanadaiak többsége szívesen adakozna egy-egy szírért. Ezzel egyetemben egy honlapot is létrehoztak, ahol a kormány vállalatoktól kér segítséget a menekültek támogatására, illetve szír menekültek is bemutatásra kerülnek.

Kettős érzésem van a kanadai miniszterelnök tettével kapcsolatban. Egyrészt, igazat adok neki, mivel Kanada nagy része népesítetlen terület, így a menekültek „megférnek”. Viszont, lesz e ellenállás, mint Finnországban, hogy ott hideg van, és nincsen annyi mecset? Illetve, a kultúra is más, és komoly erőforrások szükségesek ahhoz, hogy vissza tudjanak a háború után térni hazájukba. Európában akkora ellenállásba ütközik a menekültek befogadása, hogy csak kívánni tudom, hogy nekik sikerüljön. Emberi oldalról nemes cselekedet, viszont kutatások még nem támosztották alá, hogy valóban tudnak e integrálódni egy másik társadalomba ezek az emberek. Magyarországon véleményem szerint megbukna egy ilyen kezdeményezés, a Fidesz jelenlegi programja egy menekültet se telepítene Magyarországra.

 A kanadai liberális kormányfő nemcsak a menekültkérdésben mutat példát a világnak, hanem kormányának összetételében is, amelynek fele nő, van benne Nobel-díjas kutató, muszlim menekült, asztronauta és szikh katona is. Az én szememben viszont kettős a migrációs kérdésben, hiszen egyedülálló férfiakat nem enged be országába, és ezt semmilyen fórumon nem indokolta.

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr138758004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása