Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Orbán oldja meg az európai migráns-helyzetet?

2016. április 27. - rbraun

L.Z.

Április 15-én Orbán Viktor a Demokrata Centrumpártok (CDI) lisszaboni tanácskozásán arról beszélt, hogy az EU-s megoldási javaslatok a migráns-krízisre borús időket hozhatnak Európára és ezzel együtt Magyarországra is. A miniszterelnök egy saját tíz pontból álló akciótervet mutatott be a konferencián, amely a megoldást jelentheti a migránsügyben.

Orbán tanácsai szembe mennek a szerinte elbukott EU Bizottság által nyújtott javaslatoknak- írja a kormány.hu. A miniszterelnök szerint az országoknak nemzeti szinten kell fellépniük ebben az ügyben , és annak szükségességét, hogy migránsokat fogadjanak be olyan demokratikus módszerekkel, mint a népszavazás kell eldönteni. A kormányfő biztos abban, hogy számos európai államnak megoldást jelenthet a gazdaság, bevándorlókkal való felpörgetése, viszont a magyar kormányfő, ezt inkább a család- és gazdaságpolitika eszközeivel tenné meg.  

Beszédében a magyar kormányfő továbbá az Európai Unióról szóló szerződésének 5. cikkének 2. bekezdésére hivatkozott, amelynek értelmében a nemzetek szuverén joga eldönteni azt, hogy a gazdaságpolitikai hiányosságokat, mint például a munkaerőhiányt, hogyan és miképpen szeretnék megoldani.

Orbán 10 pontja - amellyel szembe megy a brüsszeli politikával - számos olyan megoldást is ad, amely fellép az európai társadalomra nézve, súlyos és a társadalmat romboló magatartások ellen, mint a terrorizmus vagy a bűnözés. Az erre adott javaslat szerint a menekültek azonosítását már az EU-n kívüli országokban kellene megtenni, valamint a biometrikus adatokat rögzítését is kötelezővé kell tenni.

A kormány álláspontja - miszerint elutasítja a Bizottság kvótarendszer javaslatát-  gazdaságpolitikailag megalapozott lehet, viszont nem tesz említést azokról a menekültekről, akik olyan háborús övezetekből vándorolnak Európába, ahol lakhatásuk, megélhetésük bizonytalanságra ad okot.

Ez utóbbi esetre adott válasza a magyar kormánynak hiányérzetet okoz, mivel megemlíti a menekültek biztonságos országokba való visszaszállításának lehetőségét, de nem tesz említést azokról, akiknek a visszatérése az anyaországba nem biztonságos.

Orbán úgy tervezi, hogy a menekültügyi elképzeléseit több fórumon is bemutatja és több államfővel is találkozik ez ügyben. Megoldási javaslatainak érvényesítéséhez a későbbiekben muszáj lesz a kormánynak a kommunikációs szempontból a jól összeszedett akciótervet bővebben  - konkrétabb javaslatokkal kiegészítve - kifejteni, hogy azt az EU-s politikusokra is rá tudja erőltetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr878665066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása