Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Where to war to reignite the promise of America?

2015. május 14. - rbraun

 

ted.png

Megint eltelt egy 4 éves ciklus, ráadásul a második. 2016-ban végleg lejár az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnökének, Barack Obamának a mandátuma. Talán megdőlhet a 8 éves demokrata „uralom”? A „trónért” induló verseny megkezdődött.

Ted Cruz 2015.március 23-án a Liberty University-ben tartott beszédében jelentette be, és ezzel elsőként jelezte indulási szándékát az elnöki pozícióért.

A korai bejelentés stratégiája beigazolódott. Mint első jelentkező, óriási népszerűséget és médiafigyelmet szerzett ezzel. A bejelentést követő 24 órában a nevét tartalmazó keresési találatok száma több, mint háromszorosa volt, mint az őt követő republikánus jelöltnek, Rand Paulnak. Ez jól is a jött a texasi szenátornak, hisz ismertsége még most sem mondható elegendőnek egy győztes elnökválasztási kampányhoz. Ezen kívül az első egy hét alatt rekord mennyiségű pénzösszeget, összesen 31 millió dollárt sikerült összekalapoznia kampányának finanszírozásához. Természetesen ez is csak a töredéke a szükséges mennyiségnek, de az egy hét alatt elért teljesítményhez képest mindenképp dicséretes.

Az elmúlt hónapban azonban többen is közölték indulási szándékukat (lásd fenti ábra), többek közt a demokrata Hillary Clinton, a hajdani elnök, Bill Clinton felesége, volt pénzügyminiszter is. A verseny egyre inkább éleződik, a szavazói tábor megoszlása miatt az egyéni és így „főhősünk” esélyei is egyre inkább romlanak.

Ted Cruz a tipikus keményvonalas konzervatív vonalat képviseli. A gazdaság, a családok, a külpolitika, segélyek terén egyöntetűen jobboldali nézeteket vall. Érvel az állam alacsony gazdasági szerepvállalása, a szabad piac mellett. „Reignite the promise of America” – hangzik három pillérű kampányának jelmondatában.

Pontosan ezek miatt a rendkívül szélsőséges republikánus nézetek miatt bírálják: „He’s too extreme and too disliked to win” – olvasható a Fivethirtyeight hírportál egy cikkében. Jó kiállása, retorikai készségei ellenére nem élvezi a pártapparátus támogatottságát. A szavazói felmérések alapján sem igazán tekinthető a tuti befutónak.

Ahhoz, hogy megnyerje a republikánus választásokat, meg kell nyernie a republikánus szavazótábor szélsőséges irányzatait képviselőket: keresztény konzervatívokat, a Tea Party szavazókat és a „kiábrándultakat”. Cél, hogy egy-egyes kampányba kerüljön a republikánus jelölttel. Ehhez kulcsfontosságú, hogy kiemelkedjen a konzervatív remények kusza halmazából, valamint megnyerje az előzetes szavazásokon nem szavazottakat. Szélsőséges nézetei miatt a mérsékeltek körében esélyei igen csekélyek.

De vizsgáljuk meg, milyen színtéren javasolt háborúznia, stratégiáját hol kell véghezvinnie republikánus jelöltünknek. Politikai marketing szempontból három szintet tudunk megkülönböztetni: 1. pragmatikus szint; 2. szimbolikus szint; 3. strukturális szint.

1.     A pragmatikus szint alatt a kibocsátó (jelen esetben Ted Cruz) és a befogadó (jelen esetben elsősorban a szavazópolgárok) közötti interakciót értjük: a közvetített üzeneteket, a kommunikációs csatornákat, de magát az egész kampányt. A siker kulcstényezője lehet valamely tömegkommunikációs csatorna fölötti „uralom”. De vajon melyik lehet ez a csatorna?

2.     Jelen esetben a legfontosabb színtere a küzdelemnek az a szimbolikus szint. Számos kérdés van, melyekre az elnökjelölteknek meg kell adniuk a választ kampányuk során. Ezek közül döntő lehet 2016-ban a gazdasági recesszióra adott válasz. A bürokrácia ellenes, szabad piac párti Mr. Cruz pontosan ez iránt szeretne lépni. Véleménye szerint az amerikai szabadság, az amerikai álom az, ami ezt az országot azzá tette, ami. Ezek az alapvető értékek azonban elveszni látszanak. Az üzenet már megvan, de hol marad az igazi sztori, a hitelesség, a megkérdőjelezhetetlen mítoszok?

3.     Strukturális szint alatt a támogató szervezetek és intézmények szintjét értjük. Oszd meg és uralkodj elvet követve, itt még érdemesebb lenne várnia.

A „harcok” igazi színtere a szimbolikus, másodsorban a pragmatikus szint. Függetlenül a harmadiktól, az ezen nyert „csaták” fogják eldönteni a „háború” sorsát. A győzelem szagát megérezve a támogató szervezetek maguktól fognak felsorakozni, tovább segítve főhősünket a célhoz vezető úton.

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr947458840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása