Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Közel a tory a győzelemhez

2015. május 14. - rbraun

tory.pngAz Egyesült Királyság május 7-én tartja a „polling day”-t, vagyis ezen a napon zajlanak le a parlamenti választások az országban. Ekkor kerül megválasztásra az új parlament, pontosabban az ötvenhatodik.

A kampányidőszak alatt a két, történelmileg is fontos párt jelöltjei szerepeltek a legjobban. Név szerint a Tory-k és a Munkáspárt. Az előzetes felmérések alapján a most is hatalmon levő párt, a konzervatívok (Tory) valószínűsíthetőek a végső győztesnek. Ezt a feltevést az egyes közvélemény kutatások is megerősítik.

A legutóbbi, április 30-ai kutatás szerint a Konzervatívok 35%-on állnak, míg a Munkáspárt 30%-on. A felmérést az Ipsos Mori for The Evening Standard végezte. A következőkben érdemes megnézni, hogy minek is köszönhető ez az előny egy héttel a szavazás előtt, és mit is jelent egy ilyen jellegű közvélemény kutatás.

A közelmúltban számos alkalommal kritikák illették a Tory-t az unalmas és nem túl részlet gazdag kampánya miatt, ezzel szemben az elmúlt időszakban a jelöltjük, David Cameron a következő 5 éves időszakra egy pozitív jövőképet vizionáló beszédet tartott. Ezzel fontos kérdéseket tisztázott az elképzelésekkel kapcsolatban, és hozzásegítette ez a nyilvános megjelenés a kutatás alapján is a kutatás alapján is publikált sikerekhez.

Ha magát a kutatást értékeljük, és a miértjét vizsgáljuk, sok hasznos tényezőt megállapíthatunk a kampány sikerességével kapcsolatban.  Egy átfogó képet kapunk az egyes emberek nézeteiről, habár a véleményük nem jelenik meg, mégis tudják jelezni, miként látják a folyamatok alakulását és miként tudnak egy párt vagy jelölt nézeteivel azonosulni. Ezen felül egy-egy ilyen felméréssel a szavazóbázis felé mutatott elérhetőség is növelhető, és az egyes embereknek esélyt nyújt, hogy megszólaljanak közösségi szinten, ezzel hallathatják hangjukat, ami visszajelzések terén egy fontos forrás.

Ezt a kapott eredményt a szavazás előtt egy héttel tehát sikerként lehet értékelni a konzervatívok oldaláról, főleg azért is, mert ennyire közel a kitűzött dátumhoz már sokkal több ember is részt vesz a felmérésekben így kisebb a torzítás amiatt, hogy sokan nem vennének részt ezeken a kutatásokon, mert esetlegesen a távoli időpont miatt nem érdekeltek az eredményben. Tehát így, mikor egy hét van hátra a választásokig, a konzervatív párt nagy eséllyel megnyerheti a választásokat az Egyesült Királyságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr747428592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása