Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

"Lázár ma nem talált más fegyvert ellenem"

2015. április 29. - rbraun

debate.png

2015. április 20-án Szél Bernadett a paksi atomerőmű-bővítés során keletkezett hulladék elhelyezéséről, illetve a környező településeken élők ezzel kapcsolatos tájékoztatásáról kérdezte Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető minisztert. Az aznapi ülésen nem ez volt a miniszterhez intézett első kérdése (korábban a hotelszámláiról is érdeklődött), mire Lázár János a következő felütéssel kezdte meg válaszadását:

„Képviselőtársam, úgy látom, hogy ma sűrű beszédre nyílik lehetőségem, képviselőasszony. Vagy önnek én jutok mindenről az eszébe, vagy pedig sok közös témánk van. Remélem, hogy ezt a speciális érdeklődést más minisztertársammal is megosztja majd.”

Válaszát a mögötte ülő fideszes képviselők derült jókedvvel és nevetéssel nyugtázták. Az ülést vezető Hiller István megkérte képviselőtársait, hogy beszédeikben „ne adjanak okot félreértésekre”. Szél Bernadett pedig a következőképp reagált:

„ez kőkemény szexizmus volt, amit minden nőtársam nevében visszautasítok.”

Mindenkire rábízom, hogy eldöntse minek szánta a miniszter úr fentebbi kijelentését. (Én a videó megnézése után, látva Lázár János mimikáját, és a fideszes képviselők reakcióját, teljesen egyetértek Szél Bernadett ítéletével.)

[Lsd: https://www.youtube.com/watch?v=phTnTV16vnE&spfreload=10]

De hogyan is értelmezhetjük ezt a jelenetet politikai marketing szempontból? Akárhogy is nézzük, Lázár János a Fidesz egyik vezető politikusa, a legfontosabb kérdésekben döntő minisztérium vezetője, a párt egyik legjobban látható terméke. Rengeteg figyelmet kap, hiszen leginkább ő nyilatkozik azokat a kérdéseket illetően, amik a magyar társadalom többségét érintik és érdeklik. Híres arról, hogy nehezen lehet zavarba hozni, minden kérdés lepattan róla, határozottan képviseli a pártérdekeket, pártértékeket. Lázár János népszerűsége egy évvel ezelőtt 34%-on állt2, 2015-ös népszerűségi lista még nem áll rendelkezésre, holott érdemes lenne monitorozni, hogy egy ilyen kijelentés és ez az attitűd, hogyan befolyásolja a választásra jogosultakat, akiknek több, mint fele nőnemű.

A helyzet az, hogy ez a jelenet valószínűleg semmilyen hatást nem váltana ki Lázár János megítélésében, még akkor sem, ha közvetlenül másnap mérnék az elfogadottságát. Ahhoz ugyanis, hogy a fogyasztók (a választók) értékelhessék a terméket/szolgáltatást, s annak változásait, tudniuk kéne ezekről a hírekről is. A magyar média azonban vajmi keveset foglalkozott ezzel, a nagyobb médiumok közül a 444.hu, az index.hu, a nol.hu és az ATV szerepeltetett hírt a Szél-Lázár ütközésről.

Az elmúlt években számos nemzetközi projekt indult a női egyenjogúság jegyében (pl. női kvóták elfogadása Németországban, az Európai Központi Bankban, #heforshe mozgalom Emma Watson vezetésével, stb.). Azonban Magyarországon még nagyon fiatalok azok a kezdeményezések, melyek a nemek közötti egyenjogúságot tűzték zászlajukra.

A nők aránya 2014-ben a magyar Országgyűlésben 9,54%. Ezen belül is érdemes a Fidesz képviselők nemi megoszlását kiemelni, 131 képviselőjük közül, csupán 9 nő, ezzel a legalacsonyabb női arányt felmutatva.

Ahhoz, hogy a Lázár János-féle megnyilvánulásnak szavazatokban mérhető hatása legyen, először a nők alulreprezentáltságán kell javítani, és hétköznapi témává tenni. Ez egy hatalmas lehetőség az ellenzéki pártok kezében, aki ezt a „nagyobbak” közül megragadja komoly kihívója lehet a „szexista szűknadrágosoknak”.

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr537408508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.04.29. 18:04:54

Ebben a minipártban nyilván tudatos szereposztás szerint Bernadatt tolja a sódert. Érthető, hiszen a főnöke nem annyira szexi, tehát teljes mértékben értem a szereposztást. A csaj nálam is bejön, szívesen összegyűrnék vele egy lepedőt. Azt hiányolom benne, hogy nem szólt be keményen Lézer Jankónak, hogy "még egy lakatlan szigeten sem keresném a társaságát"...
:)

dunántúli gyerek 2015.04.29. 18:24:10

Az nagyon jó lenne ha a ballib előjönne a női kvótával. A maradékuk is hamarabb tünne el az országos politikából.

2015.04.29. 21:51:24

@dunántúli hülyegyerek: Lehet, hogy volt neki, csak nem szoptatta, ezért az apjától kapott hosszú cicit.

Peterpapo 2015.04.30. 10:14:41

Ne bántsátok szegény dunántúli gyereket! Úgy nevelkedett fel, hogy a családjuk mottója: Férfiaknak karate, asszonyoknak pofa be! Na és lehet, hogy mindig volt otthon egy-két vakkomondoruk is.

Wrex 2015.04.30. 11:01:50

"Lázár ma nem talált más fegyvert ellenem"
Inkább szeleske nem talált más fegyvert lázár ellen, csak azt hogy szexizmusért visítozzon. Bár rühellem lézerjanit, de semmi olyat nem mondott amit ne mondhatott volna egy férfinak is, vagyis szó nincs szexizmusról.

"számos nemzetközi projekt indult a női egyenjogúság jegyében (pl. női kvóták elfogadása Németországban, az Európai Központi Bankban, #heforshe mozgalom Emma Watson vezetésével, stb.)."
Ez csak annak az ékes bizonyítéka, hogy a femináci baromságok egyre több embert hülyítenek meg:
női kvóták elfogadása = numerus clausus, amit tudjuk kik csináltak, és itt is pont erről van szó,
#heforshe mozgalom = a nevében is benne van hogy semmi köze az egyenjogúsághoz, csupán azt akarja hogy a férfiak a nők érdekében cselekedjenek - a sajátjuk ellenében.

"a nemek közötti egyenjogúságot tűzték zászlajukra"
Ez szó szerint igaz. Ugyanis a zászlajukra valóban ezt tűzték. Az már más kérdés, hogy valójában semmi közük az egyenjogúsághoz, ahhoz már annál inkább hogy a nők a már most meglevők mellé még több előjogot kaphassanak.

Kis adalék az isztambuli egyezményről, ami a polkorrekt duma szerint a nők elleni erőszak felszámolásáról szól, valójában törvényesített diszkrimináció a férfiak ellen:
www.ferfihang.hu/2015/04/27/igy-diszkriminalja-magyarorszagon-a-ferfiakat-a-radikalis-feminista-isztambuli-egyezmeny/

nemszólokmégegyszer 2015.04.30. 16:32:31

Bunkó senkiházi paraszt ez a Lázár gyerek /akinek a szülei dobtak össze hetven millát/, pedig nem is "dunántúli hülyegyerek".
süti beállítások módosítása