Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Levél Orbánnak

2017. április 27. - rbraun

Dobos Norma

Április 3-án nyújtották be a Soros György által alapított CEU egyetem elleni törvényjavaslatot. Az új szabályozás arra törekszik, hogy ellehetetlenítse a CEU számára az amerikai akkreditációjú mester- és doktori fokozatok nyújtását.

Az USA szenátorai Orbán Viktornak levelet írtak, amiben arra kérik a miniszterelnököt és a magyar kormányt, hogy közösen találjanak megoldást a CEU-ra, amellyel az egyetem további működését tudnák biztosítani. Az európai egyetemek ranglistáját nézve a CEU az egyik legrangosabb egyetemévé nőtte ki magát, a magyar állampolgárok számára ez lehetőséget és presztízst jelent. Az új törvényjavaslattal az állampolgárok elveszítik ezt a lehetőségüket, ezért is tüntetnek Budapest utcáin. Az elmúlt időszakban kevésbé lehettünk ilyen békésebb tüntetéseknek a tanui. Az állampolgárok nagyon helyesen teszik, hogy kiállnak egy ilyen fontos ügy mellett.

Chris Murphy demokratikus szenátor szerint az új törvényjavaslat veszélyezteti Magyarországon a tanszabadságot, és semmibe veszi az egyetemnek a magyar társadalomhoz fűződő, nagy múltú kapcsolatát. Véleményem szerint a CEU igen nagy szerepet játszott, hogy megfelelő legyen az amerikai-magyar viszony. Nem tartom túl szerencsésnek, hogy az egyik nagy hatalmat ellenünk fordítsuk, persze egy ilyen lépéstől még nem leszünk ellenségek, de nem is egy jó pont. A másik gond pedig, hogy a kihirdetett törvényjavaslat a magyarországi egyetemek közül csak a CEU-t érinti hátrányosan, a többi egyetemre nem vonatkoznak a feltételek.

Valószínűleg ez az egész nem arról szól, hogy ellehetetlenítsék a Közép-Európai Egyetemet, hanem a kormány szereti, ha az irányítása alatt vannak bizonyos intézmények, amelyhez a CEU még éppen nem tartozik, ezért úgy gondolták, hogy ideje birtokba venni. Vajon melyik lesz a következő intézmény?

Forrás:

https://dailynewshungary.com/us-senators-pen-letter-orban-keeping-ceu-budapest/

https://www.ceu.edu/article/2017-04-21/us-senator-chris-murphy-leads-bipartisan-group-senators-calling-hungarian

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr6112457857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása