Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Principa Femina

2016. június 10. - rbraun

MV

A first lady kifejezést először 1877-ben vált ismerté az amerika nép körében, mikor Independent című újságban  Mary C. Ames használta az USA 19. Elnökének (Rutherford B. Hayes) beavatási ünnepsége tudósításában. Azóta világszerte egyet jelent a jótkénysággal és nőies finomsággal. Az elnöki feleségek kis mértékben ugyan, de igen meghatározó szerepet értek el az amerikai politikai életben és a Fehér Ház marketing tevékenységében, hiszen cselekdeteikkel éppúgy szimbólumokká váltak emberek körében, mint az USA első számú embere.

Az Amerikai Egyesült Államoknak 55 first lady-je volt George Washington elnökké választása óta. Nem minden esetben a feleség töltötte be e pozíciót. Bizonyos elnököknél a lánya, nővére, unokahúga, valamint menye viselte a címet. Lisa Burns[1] 2008-as first lady-kről szóló könyvében négy meghatározott korszakra osztja el a first lady-k megítélését:  közszemélyiség (1900–1929);  politikai híresség (1932–1961); politikai aktivista (1964–1977); és politikai betolakodó (1980–2001). Az 55 first lady közül egyre a mai napig mind a négy tulajdonság leírható.

Bill Clinton, az USA 42. elnöke, Monica Lewiskny botrányával vált globálisan közismerté 1998-ban. Felesége, Hillary Clinton kitartott férje mellett és támogatásával próbálta megőrizni az emberek bizalmát. Így Clinton népszerűsége kis mértékben csökkent elnöksége utolsó ciklusának végén, még annak ellenére is, hogy nem mondott igazat az első vádak után. Hillary Clinton, jelenleg az USA külügyminisztere és a demokratikus párt egyik elnöki jelöltje, 1994-2000 között volt az amerikai nép first lady-je. Férjétől igen nagy politkai teret kapott és számos olyan problámát próbált kezelni (állami oktatás és egészségügy – „Hillarycare”), amellyel igen nagy port kavart a politikai vezetők körében.  Ennek hatására demokraták népszerűsége csökkent és értékes kongresszusi helyeket veszítettet. Emiatt háttérbe is kényszerítették és politikai tevékenységét korlátozták. Hillary Clinton esetleges megválasztásában az érdekesség nemcsak az lenne, hogy az USA első női elnöke kerülne hatalomra, hanem az USA első first gentleman-je is beiktatásra kerülne. Vajon Bill Clinton milyen szerepet töltene be a Fehér Házban és felesége támogatásában?

 

 

 

[1] Burns, Lisa M. (2008). First Ladies and the Fourth Estate: Press Framing of Presidential Wives. DeKalb, IL: Northern Illinois University Press. ISBN 978-0875803913.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr968797176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása