Közgázos MSc diákok blogbejegyzései

Polmark

Polmark

Mit taníthat nekünk Donald Trump a marketingről?

2016. május 30. - rbraun

Anonyma

Egy tipikusan liberális fiatal népesség körében Trump messze nem egy népszerű figura. Mégis a saját javára tudta fordítani hibáit. A cikk három marketing taktikát ír le, amit Trumptól tanulhatunk.

Az első, hogy legyünk az emberek tudatában. A felszínen úgy tűnik, mintha Trumpban nem lenne egy csepp empátia vagy emberség sem. Hajlandó megtenni bármit, amivel reakciót válthat ki és pontosan tudja, mit gondol róla a közvélemény. Éppen ezért állandóan benne van a top 10 legnépszerűbb témában Facebookon vagy Twitteren. Bárki, aki minimálisan is jelen van a közösségi médiában, találkozik vele.

A hitelességet értékelik. Sokan azt gondolják, hogy Trump véleménye és ötletei furcsák. Valószínűleg igazuk van. Ugyanakkor a tény, hogy nyilvánosan védi a nézeteit, az egyik legnagyobb erőssége. Az Y és Z generációk az eddigi legtanultabbak. Átlátnak a politikai propagandán és pontosan meg tudják ítélni mi hiteles és mi nem. Akár igaza van akár nem, Trumpról elmondható, hogy hiteles. A hitelesség pedig nagyon fontos egy brand szempontjából.

Az egyszerűség eladható. Trump szlogenje a „Make America Great Again”, ami attól lesz jó jelmondat, hogy egyszerű. Mindenki számára érhető üzenetet hordoz. Akármilyen háborúról, ellenségességről is beszél Trump, mindet meg tudja magyarázni ezzel az egyszerű mondattal az amerikaiak számára. És mindezzel, hogy magára vonja a figyelmet bármi áron, több szavazót ért el, mint bármelyik jelölt is remélhetné.

Mindez valóban hasznos és alkalmazandó marketing szempont, ha egy márkáról beszélünk. Egy cégről, aminek a célja, hogy eladja a termékét vagy a szolgáltatását, amit kínál. Hogy a potenciális fogyasztók beszéljenek róla, találkozzanak vele sok helyen, lássák, hallják, hiteles és egyszerű üzenet közvetítsen. Egy fogyasztó meggyőzése egy termék megvásárlásáról nem jár nagy kockázattal. Vagy megveszi, vagy nem. Ugyanakkor, ha egyébként helytelen és ellenséges politikai nézeteket akarunk eladni ilyen taktikákkal, azt már kevésbé tartom elfogadhatónak. Persze érthető, hiszen ez az érdeke. Na de attól, hogy valamiről sokat beszélnek, valami következetes és egyszerű még az, ami mögötte van nem biztos, hogy helyes is.

A bejegyzés trackback címe:

https://polmark.blog.hu/api/trackback/id/tr408758050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása